ابر روان کننده و فوق روان کننده های بتن

ابر روان کننده و فوق روان کننده های بتن

روان کننده بتن که افزودنی های کاهنده آب نیز نامیده می شوند از مواد آلی ویا ترکیب آنها با مواد معدنی به دست می آیند.انواع متنوعی از روان کننده ها بر پاه های مختلف وجود دارد.

فوق روان کننده بتن پلی نفتالین سولفونات دارای زنجیرهایی با طول کوتاه و متوسط و بار منفی بسیار زیاد می باشد.پس از افزودن فوق روان کننده به بتن تمامی زنجیرهای پلی نفتالین سولفونات به سرعت جذب ذرات سیمان می شوند در نتیجه سطح ذرات سیمان دارای یک بار به شدت منفی شده و این پدیده سبب دفع الکترواستاتیکی ذرات از یکدیگر و فاصله گرفتن آنها از هم می شود. پلی نفتالین سولفونات ها با استفاده از این مکانیزم روانی اولیه بسیار بالایی را در بتن ایجاد می کنند.

روان کننده های بتن بر پایه لیگنوسولفونات ها دارای زنجیرهای بلندی با بار منفی بسیار بالا می باشند. پس افزودن روان کننده به بتن این زنجیرهای با بار منفی طی زمانی بر روی سطح ذرات سیمان جذب می شوند. به این ترتیب ذرات سیمان دارای بار منفی بیرونی شده و هنگام نزدیک شدن به یکدیگر از هم دفع می شوند (دفع الکترو استاتیکی). با دفع ذرات سیمان از یکدیگر آب محبوس بین ذرات سیمان آزاد شده و این ذرات به صورت معلق باقی می مانند و بتن روان می شود.

نکته قابل توجه این است که زنجیرهای لیگنوسولفونات بسیار بلند بوده و سبب یک فاصله حداقلی بین ذرات سیمان می شود. این فاصله اندک و به واسطه آن برخوردهای ذرات سیمان سبب ایجاد قوام بالا در بتن می شود. فوق روان کننده های بتن ترکیبی لیگنوسولفونات و پلی کربوکسیلات اتر دارای خاصیت روان کنندگی بالای بتن در عین قوام و حفظ روانی خوب می باشد. این خاصیت به دلیل برهمکنش موازی و مضاعف پلی کربوکسیلات و لیگنو سولفونات می باشد.

ریز ساختارهای پلی کربوکسیلاتی بر روی ذرات سیمان جذب شده و در نتیجه در میزان پایین نسبت آب به سیمان روانی بسیار بالای در بتن حاصل می شود. به صورت موازی با این عملکرد زنجیرهای بلند لیگنوسولفونات نیز بر روی ذرات سیمان جذب می شوند. شیوه عملکرد این روان کننده از طریق دفع الکترواستاتیک ذرات سیمان می باشد. این دفع الکترواستاتیک به شیوه ای است که ذرات سیمان فاصله زیادی از هم نگرفته و برخوردهای بسیاری نیز بین این ذرات پدید می آید. این برخورد های بالا و فاصله کم ذرات از یکدیگر سبب ایجاد قوام مناسب در بتن می شود. همچنین به دلیل طول بلند زنجیر لیگنوسولفونات و خاصیت کاهندگی آب شدید ذرات پلی کربوکسیلات، حفظ روانی بتن در ترکیب این دو بسیار مناسب و بالا می باشد.

موارد كاربرد فوق روان کننده و روان کننده های بتن

فوق روان کننده بتن با کاهش آب بتن یا افزایش روانی بتن بدون افزایش آب در بتن برای موارد ذیل می تواند کاربرد داشته باشد:

  • انواع بتن ریزی مقاطع مختلف مانند شمع، پی، ستون، دیوار، سقف، بتن های پیش تنیده و …
  • استفاده در انواع بتن آماده
  • تولید انواع قطعات پیش ساخته بتنی
  • استفاده در محل پروژه و پس از حمل بتن
  • انواع سازه های با نفوذپذیری پایین و بتن های آب بند
  • استفاده در کنار انواع پوزولان ها و سیمان های آمیخته

عملکرد و مزایای فوق روان کننده

این افزودنی بتن دارای خاصیت روان کنندگی بالا در عین قوام و حفظ روانی خوب می باشد. این خاصیت به دلیل برهم کنش موازی و مضاعف پلی کربوکسیلات و لیگنو سولفونات می باشد. ریز ساختارهای پلی کربوکسیلاتی بر روی ذرات سیمان جذب شده و در نتیجه در میزان پایین نسبت آب به سیمان روانی بسیار بالای در بتن حاصل می شود. به صورت موازی با این عملکرد زنجیرهای بلند لیگنوسولفونات نیز بر روی ذرات سیمان جذب می شوند.

شیوه عملکرد این فوق روان کننده بتن از طریق دفع الکترواستاتیک ذرات سیمان می باشد. این دفع الکترواستاتیک به شیوه ای است که ذرات سیمان فاصله زیادی از هم نگرفته و برخوردهای بسیاری نیز بین این ذرات پدید می آید. این برخورد های بالا و فاصله کم ذرات از یکدیگر سبب ایجاد قوام مناسب در بتن می شود. همچنین به دلیل طول بلند زنجیر لیگنوسولفونات و خاصیت کاهندگی آب شدید ذرات پلی کربوکسیلات، حفظ روانی در ترکیب این دو بسیار مناسب و بالا می باشد.

برخی از مزایای استفاده از این افزودنی عبارتند از:

  • افزایش روانی بتن بدون افزایش آب
  • کاهش آب بتن تا 20 درصد
  • افزایش مقاومت های مکانیکی اولیه و نهایی بتن
  • کاهش احتمال جداشدگی و آب انداختگی و بهبود پمپ پذیری بتن
  • حفظ مطلوب اسلامپ بتن در آب و هوای معتدل در میزان مصرف متوسط
  • افزایش دانسیته و بهبود سطح نهایی بتن
  • کاهش نفوذ آب در بتن و همچنین افزایش مقاومت در برابر سیکل ذوب و یخ
  • فاقد یون کلر و عدم تاثیر بر خوردگی آرماتور در بتن
  • کاهش ترک های سطحی و جمع شدگی

 ابر روان کننده

فوق روان کننده تراکمی به دلیل عدم وابستگی به انواع سیمان و قیمت پایین هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرد و دو نمونه پر کاربرد آن ها همان پلی نفتالین سولفونات و پلی ملامین سولفونات می باشد. در دهه 1980 دسته جدیدی از فوق روان کننده بتن کشف شد این پلیمرها جزء خانواده  پلی کربوکسیلات ها (ابر روان کننده بتن) بودند. ابر روان کننده بتن بر پایه پلی کربوکسیلات در دز پایین تر کارایی بسیار بالاتری از فوق روان کننده بتن تراکمی داشت. شکل ساختاری آن ها سبب تاخیر بالا در اسلامپ می شد.اما این دسته از فوق روان کننده ها به سیمان های مختلف حساس بودند(به دلیل پدیده سولفاته شدن). همچنین آن ها با خاک رس که به صورت ناخالصی در سیمان و سنگ آهک وجود دارد واکنش می دادند و از بین میرفتند. علاوه بر این سبب هوازایی در بتن می شدند که به ناچار باید از بازدارنده های فوم استفاده می شد. اما با وجود تمام این مشکلات عملکرد بالای این دسته از فوق روان کننده ها بسیار مناسب بود و آن ها توانستند نسبت آب به سیمان را به 0/2 برسانند. کماکان فوق روان کننده های تراکمی و پلی کربوکسیلاتی (ابر روان کننده بتن) با یکدیگر در رقابتند و در سال های اخیر توجه به دسته جدیدتر بیشتر شده است.

ریز ساختار ابر روان کننده پلی کربوکسیلاتی بتن شانه ای شکل است. دندانه های این شانه ها (زنجیرهای جانبی) بسیار بلند بوده و ستون فقرات (زنجیر اصلی) دارای بار منفی می باشد. پس از افزودن ابر روان کننده بتن بر پایه پلی کربوکسیلات به بتن، زنجیر اصلی که بار منفی زیادی دارد بر روی ذرات سیمان داری بار مثبت جذب می شود و این گونه زنجیرهای جانبی شبیه به پرزهایی بلند اطراف ذرات سیمان را فرا می گیرند. این پرزهای بلند هنگام نزدیک شدن ذرات سیمان به یکدیگر از چسبیدن آنها به هم جلوگیری کرده و سبب دور ماندن ذرات سیمان از یکدیگر می شوند. بنا بر این علاوه بر سر خوردن ذرات سیمان بر روی هم و نچسبیدن آنها به هم، هیچ آبی بین آنها حبس نمی شود. اینگونه در میزان پایین نسبت آب به سیمان روانی بسیار بالا در بتن حاصل می شود.

دسته بندی ابر روان کننده ها:

  • ابر روان کننده نرمال
  • ابر روان کننده دیرگیر
  • ابر روان کننده زودگیر
  • ابر روان کننده های اصلاح شده با لیگنو سولفونات

 

محصولات و مطالب مرتبط

 

 انواع ابر روان کننده و فوق روان کننده های بتن در اراک

جهت خرید ابر روان کننده و فوق روان کننده های بتن در اراک با ما تماس بگیرید

تماس با ما

آدرس : اراک خیابان خرم نبش کوچه میرزاخانی جنب ساختمان نظام مهندسی استان مرکزی

شماره تماس :۳۳۱۴۴۲۳۶-۰۸۶

شماره تماس:۳۲۲۳۳۵۵۰-۰۸۶

شماره همراه:۰۰۷۲۰۰۳-۰۹۰۲

دسترسی سریع